Vaccinations-FAQ til medarbejdere

I vores vaccinations-FAQ til medarbejdere kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om vores vaccinationsydelser. Har du yderligere spørgsmål eller brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os.

Indholdsfortegnelse

TBE-vaccination

Alle, der opholder sig i områder, hvor der er risiko for flåtbid, kan overveje vaccinationen. Dette gælder især medarbejdere, der arbejder udendørs i skov- eller landbrugsområder. Personer, der rejser til områder med TBE-risiko, bør også få vaccinen.

TBE (tick-borne encephalitis) kan påvirke dit arbejde, hvis du bliver smittet. Symptomerne kan være alvorlige og kræve langvarigt sygefravær, behandling og genoptræning, hvilket betyder, at du kan miste tid på arbejdet og være mindre produktiv i en periode. Det kan også påvirke dit generelle velbefindende, hvilket kan sænke din energi og koncentration. Ved at få vaccinationen kan du reducere risikoen for at blive syg og dermed sikre, at du forbliver sund og fuldt funktionel på arbejdspladsen.

Ja, hvis arbejdsopgaver indebærer ophold i naturen, skovområder eller områder med høj flåtrisiko, bør arbejdsgivere informere medarbejderne om risikoen for TBE og tilbyde vaccination som en del af arbejdsmiljøforanstaltningerne.

Ved at få TBE-vaccination beskytter du ikke kun din egen sundhed, men du reducerer også risikoen for længerevarende sygefravær og de udfordringer, der kan følge med behandling og genoptræning. Samtidig viser det, at din arbejdsgiver prioriterer dit velbefindende, hvilket kan bidrage til større trivsel og engagement på arbejdspladsen.

1. dosis giver beskyttelse op til cirka 3-6 måneder.

Efter 2. dosis er man beskyttet i op til 1 år.

Efter 3. dosis er  beskyttelse op til 3 år.

Der gives booster-vaccination efter 3 år og herefter hvert 3-5. år, afhængig af alder, for at opretholde beskyttelsen.

Den bedste måde at beskytte sig mod TBE er med vaccination.

Derudover kan man beskytte sig mod flåtbid ved at bruge insektmiddel, bære langærmede trøjer og bukser, og tjekke kroppen for flåter efter ophold i naturen.

TBE er en virussygdom, der spredes gennem flåtbid. Den kan medføre infektion i centralnervesystemet og kan føre til alvorlige symptomer som hovedpine, feber og i værste fald hjerneskader. Sygdommen forekommer oftest i områder med mange flåter, som skove og græsarealer.

Hvor du kan få TBE-vaccination afhænger af, hvad din arbejdsgiver har valgt. Det kan være, at virksomheden har lavet aftaler med os om at vi kommer direkte ud på arbejdspladsen eller at du kan komme ned i en af vores klinikker.

Derfor bør du kontakte din arbejdsgiver eller HR-afdelingen for at få information om de muligheder, der er tilgængelige for dig.

 

Nej, TBE-vaccination beskytter beskytter ikke mod Borrelia.

For at beskytte sig mod Borrelia er det vigtigt at tage forholdsregler som at fjerne flåter hurtigt og være opmærksom på symptomer.

For de fleste er ubehaget ved vaccinen meget lille. Injektionen gives i overarmen med en lille nål og tager kun få sekunder. Vaccinen gives af en kvalificeret sygeplejerske, og de fleste kan vende tilbage til arbejdet kort efter.

Ja, TBE-vaccinen er meget effektiv og beskytter mod sygdommen i flere år. Vaccinen gives i en serie af tre stik og anbefales især til personer, der opholder sig i områder med høj risiko for flåtbid.

Influenzavaccination

Vaccinens effekt varierer fra år til år, men den giver typisk 50-70 % beskyttelse mod influenza. Selvom den ikke altid forhindrer smitte, mindsker den stadig  risikoen for alvorlige sygdomsforløb og komplikationer og det er den bedste beskyttelse, der findes mod influenza.

Nej. Det er ikke muligt at få influenza af vaccinationen.

Nogle kan opleve milde bivirkninger som ømhed eller let feber, men det er kroppens normale reaktion på vaccinen.

Vaccinen hjælper immunforsvaret med at genkende og bekæmpe influenza. Den indeholder dele af influenzavirus, som ikke kan give sygdom, men som får kroppen til at danne beskyttende antistoffer. Disse antistoffer beskytter mod de typer influenza, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forventer vil være mest udbredte.

Det tager ca. en uge, før kroppen har dannet nok antistoffer tik at beskytte mod influenza.

De fleste oplever ingen bivirkninger, men nogle kan få let ømhed i armen, hvor vaccinen er givet. I sjældne tilfælde kan der opstå mild feber eller hovedpine i op til et døgn efter vaccinationen.

Vaccinen beskytter i et år. Da influenzavirus ændrer sig løbende, skal man vaccineres hvert år, da virusset kan være anderledes fra år til år.

Man bør ikke blive vaccineret, hvis man har haft en alvorlig allergisk reaktion på en influenzavaccination tidligere, eller hvis man er meget allergisk over for æg. Hvis man er allergisk over for visse antibiotika, bør man tale med en læge, men allergi over for penicillin eller erythromycin er ikke et problem.

Influenzavaccinen er sikker for gravide og anbefales af Sundhedsstyrelsen.

En influenzapandemi opstår, når der sker en stor mutation i influenzavirus, som folk verden over har meget lidt eller ingen immunitet imod. I det 20. århundrede opstod tre influenzapandemier, herunder den spanske syge, som menes at have inficeret halvdelen af verdens befolkning og dræbt omkring 30 millioner mennesker.

Nej, vaccinen beskytter kun mod influenza, ikke mod forkølelse, da de skyldes forskellige vira.

Der findes ingen vaccine mod forkølelse, da den kan forårsages af mange forskellige vira, som hele tiden ændrer sig.

Influenza er en meget smitsom virusinfektion, der rammer luftvejene, som næse, hals og lunger. Symptomerne kan omfatte hovedpine, høj feber, kulderystelser, ondt i halsen, ømme muskler og led samt tør hoste. De fleste kommer sig inden for en uge, men kan føle sig trætte i længere tid. For personer i risikogrupper kan der opstå komplikationer, og nogle kan få brug for behandling på hospital.

Ja, alle kan få influenza, uanset hvor sund og rask man er. Selv personer, der normalt er raske, kan blive ramt og ende med at være sengeliggende.

Influenzavirus er meget smitsomt, og hvis der opstår et udbrud, kan det være svært at undgå smitte. Hvis man tidligere har været udsat for virusset, kan man have en vis beskyttelse, men den bedste måde at undgå influenza på er at blive vaccineret. Vaccination giver cirka 50-70 % beskyttelse.

Derudover kan hyppig håndvask og at dække mund og næse ved hoste og nys hjælpe med at forhindre smitte.

For de fleste er ubehaget ved vaccinen meget lille. Injektionen gives i overarmen med en lille nål og tager kun få sekunder. Vaccinen gives af en kvalificeret sygeplejerske, og de fleste kan vende tilbage til arbejdet kort efter.

Influenza kan føre til flere sygedage, da den ofte giver høj feber, muskelsmerter og træthed, som kan vare i op til en uge eller længere. For virksomheder kan det betyde øget fravær, nedsat produktivitet og øget risiko for smitte blandt kollegaer.

En influenzaepidemi opstår, når en stor del af befolkningen bliver smittet med influenza, ofte fordi influenzavirus ændrer sig markant. Influenzaepidemier opstår typisk med nogle års mellemrum i Danmark.

Vaccination og arbejde med spildevand

Medarbejdere, der arbejder med spildevand, er udsat for bakterier, vira og parasitter, der kan overføres gennem kontamineret vand. Vaccinationer hjælper med at beskytte dem mod potentielt farlige sygdomme, der kan opstå som følge af eksponering

Infektioner fra spildevand kan føre til sygefravær, træthed og i alvorlige tilfælde hospitalsindlæggelse. Nogle sygdomme, som hepatitis A, kan give længerevarende sygdomsforløb, hvilket kan påvirke dit arbejde.

Ja. Arbejdsgivere har pligt til at beskytte medarbejdere mod arbejdsrelaterede sundhedsrisici. I jobs med øget smitterisiko anbefales vaccination som en del af arbejdsmiljøindsatsen, men lovgivningen varierer afhængigt af branche og arbejdsopgaver.

Når man arbejder med spildevand, er man ekstra udsat for bakterier og vira, der kan forårsage alvorlige sygdomme. Vaccination beskytter bedst mod de mest relevante sygdomme, så man undgår unødig risiko.

Ja, de nødvendige vaccinationer mod spildevand kan ofte gives på én gang.

Spildevand kan indeholde sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som kan give infektioner, hvis de kommer i kontakt med kroppen via små sår, slimhinder eller ved indånding af aerosoler. De mest relevante sygdomme inkluderer:

  • Hepatitis A – en leverinfektion, der kan give træthed, kvalme, mavesmerter og i sjældne tilfælde alvorlige komplikationer.
  • Stivkrampe – en bakterieinfektion, der kan opstå, hvis forurenet jord eller vand kommer i kontakt med sår og kan føre til alvorlige muskelkramper.
  • Polio – en virussygdom, der i sjældne tilfælde kan give børnelammelser.

For at beskytte dig bedst muligt anbefales følgende vaccinationer:

  • Hepatitis A – Grundvaccination med to doser, der giver langvarig beskyttelse.
  • Stivkrampe og difteri – Opdatering hvert 10. år.
  • Polio – Hvis du ikke allerede er dækket via børnevaccinationsprogrammet, skal der være givet mindst to vaccinationer (IPV) med mindst fire ugers interval inden arbejdet kan påbegyndes. 
  • Hepatitis A: Efter to doser holder beskyttelsen i mindst 25 år.
  • Stivkrampe og difteri: Opdateres ca. hvert 10. år.
  • Polio: Børnevaccinationsprogrammet dækker som regel hele livet.

Det anbefales at vaccinere alle medarbejdere, der er i direkte kontakt med spildevand, eller som arbejder i områder med høj risiko for eksponering. Hvis medarbejderne kun har indirekte kontakt med spildevand, kan vaccination være mindre nødvendigt, men det afhænger af arbejdsforholdene.

De fleste mennesker oplever kun milde bivirkninger som smerte på injektionsstedet, let feber eller træthed. Alvorlige bivirkninger er sjældne. Hvis en medarbejder har bekymringer, kan de tale med en læge, som kan give yderligere rådgivning om specifikke risici.

Covid-19-vaccination

Covid-19-vaccinerne yder en høj beskyttelse mod alvorlig sygdom, hospitalsindlæggelse og død. Beskyttelsen aftager dog over tid, hvilket er grunden til, at revaccination anbefales. 

Da de første vacciner mod covid-19 blev udviklet tilbage i 2020, blev effekten af vaccinerne undersøgt og dokumenteret i meget store medicinforsøg med titusindvis deltagere. De to vacciner, som anvendes i Danmark, viste i forsøgene en meget høj effekt på hhv. 94 og 95 procent. Dvs. at vaccinen beskyttede 9 ud af 10 personer imod at blive syge af covid-19. 

Effekten blev dengang målt over for smitte med den oprindelige virusvariant (Wuhan-varianten). Efterfølgende har virus muteret flere gange, og der er løbende kommet nye varianter til, som har været mere smitsomme end den oprindelige virusvariant. Det har betydning for, hvor høj vaccinens effekt er i forhold til at blive smittet med corona, men vaccinerne giver fortsat en høj beskyttelse imod alvorlig sygdom og død. 

Nej. Det er ikke muligt at få covid-19 af vaccinationen.

Nogle kan opleve milde bivirkninger som ømhed eller let feber, men det er kroppens normale reaktion på vaccinen.

Vaccinen består af messenger-RNA (mRNA), i form af oprenset messenger-RNA produceret via cellefri in vitro transskription fra de tilsvarende DNA-skabeloner, som koder for spikeproteinet i SARS-CoV-2 (JN. 1).

Vaccinen hjælper kroppens immunsystem med at danne antistoffer. Disse antistoffer beskytter mod alvorlig sygdom, hvis man senere udsættes for smitte. 

Det tager normalt en til to uger efter vaccinationen, før kroppen har opbygget tilstrækkelig beskyttelse.

De fleste bivirkninger er milde og går hurtigt væk. Nogle kan opleve rødme, hævelse eller ømhed ved indstiksstedet, træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter eller let feber. Alvorlige bivirkninger er sjældne.

Den præcise beskyttelsestid er endnu ukendt og vil blive bestemt ud fra igangværende studier.  

Efter fire-seks måneder aftager effekten, men derefter kan beskyttelsen øges igen ved revaccination. 

De første covid-19 vacciners effekt imod smitte fra nye varianter er mindre, end den var imod den oprindelige variant (Wuhan-varianten). Derfor udvikler vaccineproducenterne versioner af vaccinerne, som er variantopdaterede og som beskytter mod de relevante varianter af covid-19. Det svarer til, hvordan influenzavacciner bliver variantopdateret og godkendt hvert år forud for influenzasæsonen. 

Personer med feber over 38 °C eller almene symptomer på sygdom bør udskyde vaccinationen, til personen er rask.  

Personer, der tidligere har oplevet alvorlige bivirkninger af vaccinen, eller som har en alvorlig allergi over for indholdsstofferne (f.eks. æg), bør undgå vaccination. 

Gravide anbefales vaccination i 2. eller 3. trimester. Hvis den gravide har øvrige risikofaktorer for alvorligt forløb af covid-19, bør hun vaccineres i 1. trimester. 

Ammende er aktuelt ikke omfattet af anbefaling om vaccination, men ammende kan godt vaccineres. Der er ikke særlige forsigtighedsregler ved vaccination af ammende. 

Nej, covid-19-vaccinen beskytter udelukkende mod SARS-CoV-2, ikke mod almindelig forkølelse, influenzavirus og andre luftvejsinfektioner som fx respiratorisk synsytialvirus (RS-virus). Det er muligt at vaccinere mod covid-19, influenza og RS-virus. 

Covid-19 er en luftvejsinfektion, der forårsages af SARS-CoV-2-virussen. Symptomerne kan variere fra milde til alvorlige og inkluderer feber, tør hoste, træthed, åndenød og i nogle tilfælde lungebetændelse.

Ja, alle kan blive smittet, uanset alder og helbredstilstand. Dog er ældre og personer med visse kroniske sygdomme i højere risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb.

Coronavirus kan være meget smitsomt, og hvis der opstår et udbrud, kan det være svært at undgå smitte. Hvis man tidligere har været udsat for virusset, kan man have en vis beskyttelse, men den bedste måde at undgå covid-19 på er at blive vaccineret. 

Smitten kan reduceres ved vaccination, hyppig håndvask, brug af mundbind i risikoområder og ved at undgå tæt kontakt med syge personer.

For de fleste er ubehaget ved vaccinen meget lille.

Vaccinen gives i overarmen med en lille nål og tager kun få sekunder. Vaccinen gives af en kvalificeret sygeplejerske, og de fleste kan vende tilbage til arbejdet kort efter.

En epidemi opstår, når et stort antal mennesker i et geografisk område bliver smittet med covid-19 inden for en kort periode.

Covid-19 kan variere fra milde symptomer til alvorlig sygdom, hvilket kan føre til længere sygefravær. Derudover kan smitte føre til flere sygemeldinger på samme tid, hvilket kan udfordre arbejdsplanlægning og drift. I nogle tilfælde kan medarbejdere opleve senfølger, som påvirker deres arbejdsevne i længere tid.

SARS-CoV-2 overføres primært gennem små dråber fra hoste, nys eller tale samt via kontakt med forurenede overflader og efterfølgende berøring af ansigtet. Inkubationstiden, altså perioden fra smitte til de første symptomer opstår, er typisk 5-6 dage, men kan vare op til 14 dage. 

Du smitter mest, hvis du har symptomer, men du kan også smitte andre, hvis du ikke har symptomer.

Størstedelen af de smittede (80 %) oplever ingen eller kun milde symptomer. De mest almindelige tegn på infektion inkluderer feber, tør hoste og træthed, mens nogle også kan opleve ondt i halsen, hovedpine, muskelømhed, diarré, øjenbetændelse eller midlertidigt tab af smags- og lugtesansen. Symptomerne på covid-19 kan variere fra person til person, og man får ikke nødvendigvis alle symptomer. 

Hos enkelte kan sygdommen udvikle sig til en mere alvorlig tilstand efter 7-10 dage, hvor lungebetændelse, vejrtrækningsbesvær og trykken for brystet kan opstå, hvilket i nogle tilfælde kræver hospitalsindlæggelse og iltbehandling. I sjældne tilfælde kan COVID-19 blive livstruende og nødvendiggøre respiratorbehandling. 

Visse grupper har en øget risiko for alvorlige komplikationer. Dette gælder særligt ældre, især personer over 65-70 år, samt personer med kroniske sygdomme såsom kræft, hjerte-kar-sygdomme, lungelidelser og dårligt reguleret diabetes. Derudover øges risikoen for et alvorligt sygdomsforløb ved svær overvægt (BMI over 30-35), særligt hvis der samtidig er andre helbredsmæssige risikofaktorer. 

Andet

Vi bruger kun sundhedsfagligt personale, herunder sygeplejersker, læger og medicinstuderende, der er uddannet til at vaccinere.

Danske Lægers Vaccinations Service er en professionel leverandør af vaccinationsydelser, der tilbyder vaccinationer til både private og erhvervslivet. Vi er specialiserede i at sikre effektiv og sikker vaccination af medarbejdere og har et team af kvalificeret sundhedspersonale.

Læs mere om os her.

Med vaccination beskytter man ikke kun medarbejdernes sundhed, men man minimerer også risikoen for længerevarende sygefravær og de omkostninger, der er forbundet med behandling og genoptræning.

Vi tilbyder fleksible vaccinationsløsninger, hvor virksomheder selv kan sammensætte de vacciner, der giver bedst mening for deres medarbejdere. Uanset om der er behov for influenzavaccine, hepatitisvaccination eller andre relevante vacciner, skræddersyr vi en løsning, der passer til jeres virksomhed.

Kontakt os for at høre mere

Det afhænger af hvad din arbejdsgiver har valgt. Det kan være, at virksomheden har lavet aftaler med os om at vi kommer direkte ud på arbejdspladsen eller at du kan komme ned i en af vores klinikker.

Derfor bør du kontakte din arbejdsgiver eller HR-afdelingen for at få information om de muligheder, der er tilgængelige for dig.

 

Vi tilbyder et bredt udvalg af vaccinationer for at beskytte mod en række sygdomme. Dette inkluderer rejsevacciner til populære destinationer verden over, vaccinationer mod helvedesild, HPV, skoldkopper og influenza. Derudover kan man få vaccinationer mod sygdomme som difteri, stivkrampe, hepatitis, og mange flere. Uanset om det handler om at forberede sig til en rejse eller beskytte sig mod almindelige sygdomme, tilbyder vi den nødvendige beskyttelse gennem professionelle og sikre vaccinationer.

Ja, vi tilbyder vaccination til alle medarbejdere, så længe der er vacciner på lager. Det betyder, at medarbejdere, der ikke har tilmeldt sig på forhånd, stadig har mulighed for at blive vaccineret, hvis der er tilstrækkeligt med vacciner til rådighed.

Der faktureres kun for det samlede antal vaccinationer, der er givet.